Pokébowl med kyckling

Poke-bowl_20180722_182631

Hej på er!

Hur har ni det där ute i sommarsverige? Vilken sommar vi har/haft, helt galet. Så här många stranddagar var länge sedan man upplevde. Det är härligt, men det kräver ju också lite inspiration vad det gäller mat. Grillförbudet har ju inte gjort saken enklare heller. Men Pokebowl med kyckling är ett riktigt supergott alternativ. Funkar i alla lägen, även som bjudrätt hemma man man det önskar. Så slå till på detta tycker jag. Funkar även fin fint som lunchlåda till jobbet också.

Kram å lycka till!

 

Pokébowl med kyckling

4 port

500 gram kycklingfilé
1 mango, eller 200 gr fryst färdigtärnad mango
2 dl frysta gröna sojabönor, edamebönor.
2 dl finriven rödkål
1 avokado
30 gram babyspenat
4 port kokt basmatiris
Picklad rödlök

Marinad/sås:
1 tsk finriven färsk ingefära
1 klyfta vitlök, pressad
2 msk rapsolja
1/2 tsk Siracha chilisås
1 tsk risvinäger
1/2 tsk fisksås
4 msk ljus japansk soja
2 salladslökar, finstrimlade
1/2 tsk sesamolja

Siracha majjo
Majonäs, gärna Hellamans
Sirachisås (smaka av med mängd)
Rivet skal och saft från en lime

Toppas gärna med färsk koriander.

Gör så här:
Blanda marinaden eller såsen av finriven ingefära, pressad vitlök, olja, chili, vinäger, soja, sesamolja och fint strimlad salladslök i en skål. Skär kycklingen i grova tuggvänliga bitar. Lägg i en skål och tillsätt hälften av marinaden. Spara resten av marinaden till senare. Blanda runt kycklingen och låt stå minst 30 minuter minst eller längre i kylen. Gärna över natten. Hit går att förbereda.

Börja koka ris. Koka de gröna sojabönorna i lite vatten i 3 minuter – häll av. Skär upp grönsaker. Skala och skär mango i tärningar ca 2×2 cm. Riv eller strimla rödkål fint. Dela, kärna ur och skär avokado i skivor. Skölj spenat och låt rinna av.

Ta upp kycklingen ur marinaden. Bryn kycklingbitarna runt om i en stekpanna. Salta och peppra dem under tiden. Låt dem steka klart 10 minuter på lägre värme.

När du har kokt ris, blandat marinad/sås, hackat grönsaker och frukt och stekt kycklingen är det bara att lägga upp – riset i botten/mitten och sedan arrangerar du grönsaker och frukt samt kyckling som du vill runtom. Skeda över några tsk av marinaden/såsen. Resten av såsen samt extra med ljus soja och Sriracha-majjo kan serveras vid sidan.

Sirachi-majjo.
Blanda majonäs med sirachisås. Pressa och riv lime och blanda i majonäsblandningen. Smaka av med hur stark du önskar majonäsen.

 

poke-bowl_20180722_182636

En tanke på “Pokébowl med kyckling”

Lämna en kommentar