Trettondagsafton och Oxfilé Wellington!

Trettondagsafton bjöd på matlagning med vännerna Pierre och Åsa och barnen Max och Mira. Det är riktigt trevlig det där med att träffas och laga mat tillsammans ;)   Det blev lite nya rätter på menyn. Vad sägs om råbiff till förrätt, Oxfilé Wellington till varmrätt och så en hallondessert som vi dessvärre gick ”bet på”, så den delar jag inte ens med mig här. Den var bara alltför geléig…fy!!! Bättre desserter har man ju smakat! Ja ja vi var ju mätta och relativt belåtna när vi kom till desserten, så det var väl inte hela världen heller ;)  Vi använde oss av Per Mobergs recept på Oxfile Wellington, vilket var otroligt gott! Ett vin som passar till maten förhöjer ju bara smakerna ännu mer! Wow! 
Nu har jag bänkat mig i soffan och tittar med ena ögat på Gladitorerna, samtidigt som jag bloggar och har en son som hoppas upp och ner och inte kan släppa sin mor ur sikte… Han borde vara i säng för längesedan, men här hemma har vi vänt på dygnet totalt ;)Men imorgon får det bli ändring, därmede basta! Dagis väntar på måndag, och då blir det inga sovmornar längre. Men innan dess blir det barndop för lilla Bella här hemma imrgon. Så det har tillbringats lite matlagning idag och dukningen är avklarad. Ska visa er lite bilder på detta imorgon. Nu får jag ta och titta lite på Gladiatorerna innan sängen och lite nattsömn kallar… 

Råbiff som tilltugg. minibitar. 
400 g mald oxfilé eller högrev helt utan senor och fett. alternativt finmalen nötfärs.

3 msk kapris, hel eller finhackad
3 finhackade schalottenlökar
6 st hackade sardellfiléer
2 msk dijonsenap
2 msk finhackad kruspersilja
grovmalen svartpeppar
1 matsked tomatketchup
2 msk worcestershiresås
några droppar tobasco
1 msk olivolja
salt och peppar
Gör så här: Blanda samman alla ingredienserna till en massa. Spara lite kapris för dekorering. Forma till små minibiffar och toppa med dijonsenap och kapris. Det blir många minibiffar, så halvera satsen ifall man är 4-6 personer.

 


Oxfilé Wellington med Madeirasås 

Madeirasås
4 st schalottenlökar1 st liten morot1 knippe bladpersilja1 dl madeira4 dl kalvfond, se faktaruta1 msk tomatpuré1 msk smör
Oxfilé
800 g färsk oxfilé (mittbiten)2 st smördegsplattor à 30×20 cm1 st ägg till penslingsalt och pepparsmör och olja till stekning
Duxellmassa
500 g färska champinjoner300 g rökt sidfläsk eller skinka6 st schalottenlökar4 msk tomatpuré0.5 dl hackad färsk timjan3 nypor vetemjöl att reda
Gör så här:
1. Madeirasås
Hacka grönsakerna fint och fräs i smöret.
2. Klicka i tomatpurén och häll i madeiran. Sedan kalvfonden. Låt koka ihop till en kraftig sky.
3. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt en skvätt grädde.
4. Duxellmassa
Finhacka champinjonerna, det rökta sidfläsket och löken fint. Lägg ner i en gryta och låt koka ihop så att all vätska är nästan borta.
5. Lägg i tomatpurén och koka i 10-15 min till.
6. Pudra över mjölet och smaka av med salt och peppar samt nyhackad timjan. Ställ och låt svalna.
7. Oxfilé
Putsa oxfilén fri från hinnor. Salta och peppra rejält och bryn runt om hastigt. Låt oxfilén svalna av.
8. Placera oxfilén mitt på den ena smördegsplattan. Täck ovandelen av oxfilén med 1 cm tjockt täcke av duxellmassan. Pensla med det uppvispade ägget runt filén. Detta för att binda ihop den andra degplattan, som du lägger över filén och duxellmassan.
9. Skär bort överflödig deg. Spara en kant på cirka 3 cm som du viker upp mot filén. Tryck till med en gaffel runt om. Pensla med resten av ägget över hela filén. Skär några band av den överflödiga degen och garnera med ett rutmönster.
10. Grädda wellingtonbiffen i 175 gr i cirka 30-35 minuter, då får du medium rosa kött. Obs! Låt köttet vila efter gräddning i minst 15 minuter. Annars rinner köttsaften ur när du skär upp den. Servera med krispig sallad och madeirasåsen.

Vintips till Biff Wellington: Queulat. 

Uppgifterna i köket är givna. Som jag nämnt tidigare är det oftast jag som står vid grytorna och mannen i diskhon. Så blev det även denna kväll, men denna kväll fick han sällskap och hjälp av Åsa. Själv kamperade jag med Pierre som också har fattat tycke för det här med matlagning. Vilken tur att rollerna är så bra fördelade ;)Bakas i ugnen på 175°C, tills innertermometern visar 53°C. Ta ut och låt vila i 10 minuter, innan man skär upp den.

3 reaktioner till “Trettondagsafton och Oxfilé Wellington!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: