Höstig äppelpaj med toscatäcke!

Ny härlig vecka framför oss! Idag är det Bellas första dag på förskolan.. det är lite smått ångestaladdat för hennes mamma, kan jag meddela… Hur ska hon klara sig våran lilla prinsessa? Men Bella själv har nog inte dessa funderingar överhuvudtaget… hon har klappat händerna och jublat de senaste veckorna när vi lämnat av brorsan…så det känns som hon tycker det ska bli roligt! Och det kommer det att bli… det är jag övertygad om. Hon kommer till en helt fantastisk avdelning med mysiga fröknar och barn. Så det kommer gå hur fint som helst.

Fint, går det också att plocka äpplen så här års. Det flödar av frukt på våra träd just nu! Själv har jag inga fruktträd, men jag tiggde till mig några stycken av en tidigare kollega. Tack Sofia! Nu kan jag baka äppelpaj så det skriker om det;) 
Det blev en toscaäppelpaj, dagen till ära. En smarrig paj med smak av kola och mandel. Under döljer sig sirapskokta höstäpplen. Säger bara, yammie!
Har ni någon favoritäppelpaj? Maila/kommentera mig dem gärna, så sätter jag ihop ett inlägg med allas våra favoritpajer… 


♥ Lev, älska och skratta
Toscaäppelpaj
ca 10 bitar

125 gr smör
3,5 dl vetemjöl
1 msk sirap
2 tsk vaniljsocker

Fyllning:
4 äpplen
0,5 dl sirap
0,5 dl vatten
2 msk potatismjöl

Tosca:
100 gr smör
1 dl sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 gr mandelspån

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Mixa samman smlr, vetemjöl, sirap och vaniljsocker. Tryck ut degen i en pajform, 24 cm i diameter. Förgrädda pajen i ca 10 minuter.
Fyllning: Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i småbitar och lägg i en kastrull. Tillsätt sirap, vatten och potatismjöl, och låt koka under omrörning tills äpplena mjuknat, ca 3-5 minuter. Häll dem i pajskalet.
Tosca: Blanda alla ingredienserna till smeten i en kastrull och sjud under omrörning tills smeten tjocknat. Bre den över äpplena. Grädda pajen mitt i ugnen tills toscan fått fin färg, ca 15 minuter. Servera med vaniljsås.

Knäckigt toscatäcke!


Sirapskokta äpplen döljer sig i botten…


9 reaktioner till “Höstig äppelpaj med toscatäcke!”

 1. Gahhhh vad pajen ser god ut : ) Förstår din oro inför förskolestarten, det kommer bli bra, kan vara tufft i början men det behöver inte vara det. Kram en mamma och förskollärare i Hjo/ Sofia

 2. Sammanträffande eller? Vi la just upp en enkel och så god äppelkaka i vårt kök igår, den bidrar vi gärna med!

  Toscapaj är vi oskulder på, ligger fortfarande på prova-listan:) God ser den ut!

 3. Mums! Det låter gott! Det finns fler äpplen, bara kom och hämta om du vill ha fler! 🙂

  Min favvo-äppel-smul-paj:

  125 g smör
  2 dl havregryn
  1 dl socker
  1/2 dl vetemjöl
  1 dl solroskärnor
  1/2 dl kokos

  Skala och dela äpplen, lägg i smord form. Strö över kanel (och socker om det är sura äpplen). Smält smöret och lägg i resten av ingredienserna rätt ner i kastrullen. Blanda och fördela över äpplena. In i ugnen i 20 min, 225°.

  Kram Sofia

 4. Denna äppelpajen gjorde jag till mina kollegor på team Sportia och det blev verkligen uppskattat en riktig stor favorit hos alla! Men min favorit är din äppelpaj med knäcktäcke. 🙂 så det ska även bjudas på den sen är det en ny röstning som gäller!! Så team sportias omdöme får vänta innan knäckpajen är bjuden på!! (din blogg är så rolig att följa) kram Sara

 5. Hej Sara! Kul att du tycker om bloggen och jag blir så glad över din kommentar! Den värmer verkligen! Ska bli spännande att se vilken paj som Team Sportia röstar fram som den bästa 🙂 Ser med spänning fram emot resultatet… 🙂 Kram till dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: