Valborgsmässofirande vid elden!

Morr´n morr´n! Då var vi inne i maj månad, och jag undrar just vart årets första månader tog vägen… det har gått så ruskigt fort tycker jag. Nån som håller med? Igår var det Valborgsfirande och vi startade grillen eftersom solen sken och det var underbar väder.  Det blev lite grillad kycklingfilé, grillade spareribs, klyftisar, coleslaw, grillade majskolvar, grillad sparris med bacon och bea så klart! Gött! En perfekt middag som gick fort att sno ihop när man kom hem från jobbet. Jag tog ingen klämdag, det får jag spara tills det passar bättre! Spareribsen blev såååå jäääääättegoda,  ;) så jag tycker absolut ni ska testa dem. Var med i senaste nr av ICAs Buffé. Till det hela måste man ju bara ha coleslaw! Ett måste! 
Nej, nu är det nog dags att bege sig ut! Det är ju 1:a maj, vilket är = maja! Vad har ni traditioner på 1: maj? Brukar ni maja? Jag ska försöka titta in lite senare, och återge vår cykelfest som vi hade i lördag! En riktigt, riktigt trevlig tillställning! 


♥  Härlig 1:a maj på er!


Grillade sparribs med barbequesås
som sköter sig själv i ugnen…


ca 2 kg tunna ribs
2 rödlökar
1 vitlöksklyfta
4,5 cm färsk ingefära, finhackad
1 msk olivolja
1 dl muscovadosocker alt. farinsocker
2 msk tomatpuré
1 dl färskpressad apelsinjuice
2 msk rödvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 msk worcetersås
1 burk, 400 ml passerade tomater
Gör så här:
Skala och hacka rödlöken, vitlöken och ingefäran. Fräs rödlöken glansigt i en stekgryta. Rör ner sockret, och låt karamellisera löken i ca 5 minuter. Rör ner tomatpuré och fräs ytterligare i ett par minuter. Tillsätt vitlök, ingefära, apelsinjucie, vinäger, senap, worcestersås och passerade tomater. Låt småkoka i ca 30 minuter. Rör ibland. Ta från värmen och mixa såsen slät med stavmixer.


Sätt ugnen på 200°C. Lägg ribbsen i en långpanna med köttsidan uppåt. Salta. Täck med barbequesåsen. Häll över 2 dl vatten över köttet. 


Täck formen med aluminiumfolie, och in i ugnen i 1,5 timma. Ta bort folien och låt stå ytterligare i 30 minuter. Se upp så de inte blir brända, det går ruskigt fort… Ta ut när de fått fin färg! Kan vara klara mycket tidigare, beroende på ugn!  Skör sedan upp och servera! Blir härligt möra!


Gourmetmorsans coleslaw
1/4 huvud vitkål, strimlad med osthyvel alt. matberedare
4-5 morötter, strimlade
1,5-2 dl majonäs
0,5 dl creme fraiche
1 burk krossad ananas, ta inte med allt spad
salt och svartpeppar
Chili Explosion Santa Maria
Gör så här: 
Blanda samman majjo med creme fraiche och salt, peppar och chilikrydda. Tillsätt den krossade ananasen. Strimla vitkålen och morötterna och blanda med majjoröran. Smaka av med mera kryddor om så behövs.

Vi har en fantastisk Valborgsmässoeld vid Rantzau, där det hålls vårtal och man sjunger in våren. Mysigt! Att få stå där och njuta och se havet alldeles bredvid är ju helt underbart! Nu är det vår…

Bella och farfar

Farmor och Vincent4 reaktioner till “Valborgsmässofirande vid elden!”

  1. Maja så klart på första Maj 🙂
    Är väldigt Halländskt att Maja …
    Man packar mat eller fika och beger sig ut i naturen och umgås o njuter av våren …. Underbart

  2. Hej Pernilla!
    Maja är när man packar picnickorgen (1: maj) och ger sig ut i skog och mark (hav och kust) också för den delen och bara myser! Det är maja det!
    Kram Gourmetmorsan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: