Lamm hör påsken till!

Snart är den här, PÅSKEN och den är start förknippat med lamm. I min familj har vi aldrig haft lamm som tradition. Det har kommit mer på senare år. Under min uppväxt har det varit fokus på sill i olika slag. Men nu har det ätits lamm lite oftare, och jag tycker det är ett fantastiskt gott kött! Med rätt tillagningstid, gör det måltiden till en riktigt höjdpunkt ;)Jag tänkte bjuda på ett tips med lammstek som man fyller med några favoritingredienser såsom rosmarin, citron och parmaskinka. Visst låter det gott? Det är det också… Vistas ni i närheten av Varberg kan jag varmt rekommendera att köpa lammkött och annat kött också för den delen, på Årnäs kött och chark. De har alldeles fantastiska råvaror som dessutom är det närproducerat. Väl så viktigt att tänka på tycker jag. Fler tips och recept kan ni få på deras hemsida: http://www.arnaskott.se eller på deras faceboksida Årsnäs Facebook Är ni tillräckligt snabba kan ni vara med och tävla om ett presentkort på 500 kr där! Så kan man äta annat än ägg i påsk ;) 

Lammstek med härliga smaker!
4 personer
1 kg lammstek
6 skivor pamraskinka alt. prosciuttoskinka
4 vitlöksklyftor
1citron(rivet skal)
2 kvistar rosmarin (bladen)
Salt och peppar
Smör till stekning
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
Ljuvlig sås som man inte kan motstå!
Rödvinsås
3 dl madeiravin alt. portvin
100 gr rotselleri
1 liten morot
1 liten rödlök
2 vitlöksklyftor
1 tomat
1 dl balsamvinäger
2 msk konc. kalvfond
1-2 msk brun maizenaredning
Gör så här:
Sätt ugnen på 180°C. Börja med att göra djupa snitt i lammstekens ovansida. Använd en matberedare eller mixer och kör parmaskinka, citronsaklvitlöken och rosmarin. Salta och peppra. Tryck sedan in fyllningen i snitten på lammet. Bind med steksnöre runt steken så fyllningen inte åker ur. Stek i stekpanna tills den fått fin färg runt omkring. Lägg den därefter i ugnsfast form och in i ugnen tills termometern visar ca 60°C. 
Medans lammet steks i ugnen gör du såsen. Skala och hacka rotselleri, morot, rödlök, vitlöksklyftor och klyfta tomaterna. Stek dem lätt så de får färg. Tillsätt balsamvinägern. Rör om och låt koka tills vätskan får en sirapsliknande konsistens.  Häll på madeira alt. portvin och koka tills 1/3 av vätskan återstår ( ca 1 dl) tillsätt kalvfonden och vattnet. Låt småkaka i 10-15 minuter. Sila av, och red om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
Servera med hasselbackspotatis, gratäng eller potatiskaka.

Fyllning ger en härlig smak till lammet!

Upptill 60°C bör lammet få, innan det är klart.

6 reaktioner till “Lamm hör påsken till!”

  1. Gott! Tänkte också göra lamm i påsk, för första gången någonsin! Har två frågor. 1. Ska steken ösas med grönsaksbuljongen? 2. Enligt många recept ska lammsteken marinera i nåt gojs i något dygn före. Tror du din stek skulle bli ännu godare om man gjorde det, eller behövs det inte?
    Mvh Lisa

  2. Vad gott det ser ut! I år tänkte jag inte göra lammstek utan satsar nog på lammfärsbiffar/bullar istället. Har köpt lammfärs från Gotland. Mums!

  3. Nu är det ju så att jag är helt allergisk mot lamm… Men fyllningen lät ju god! Kanske skulle passa till en skinkstek med? Eller oxfile kanske är bättre?

  4. Hej, är sugen att testa detta i påsk men det står inte hur mycket vatten det ska vara i rödvinssåsen, bara ”tillsätt kalvfonden och vattnet”????

    Mvh Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: