Kött från Årnäs + Paj = PICNIC!

Vädret bjuder verkligen in till mycket grillat! Här hemma har vi nog aldrig grillat så mycket redan innan midsommar, som i år ;)Ibland kan det faktiskt bli för mycket av det goda! Suget efter att ge sig ut på en utflykt kanske lockar mer, fast man orkar inte släpa med sig grill och kol och alla tillbehör! Då tycker jag att ni ska tillaga denna köttpaj på mörat högrev ifrån Årnäs och packa ner i picnickorgen! Själv har jag varit sugen länge att ge mig ut på cykel längst strandpromenaden här i Varberg och ta med mig just en picnickorg. Så detta blir det i helgen! Yeah! Pajen är ju som sagt klar, så det är bara salladen som ska fixas och lite gott bröd, så är allting klappat och klart! Härligt! När jag var förbi på Årnäs chark och delikatesser,  hade de bunkrat upp med massa goda saker inför helgen! Så har ni vägarna förbi, eller sättet högt värde på närproducerat, tycker jag absolut att ni ska köpa något gott inför kvällen! Det enda bekymret är, att man får beslutsångest när man är där ;)…där finns sååååå otroligt mycket gott att välja på! Högrev blev det för mig denna gången, och några timmar senare, en paj som riktigt läskar smaklökarna! Trevlig lördag på er!


Familjens bästa köttpaj
För 4 personer

Ingredienser
400 g putsad högrev, benfri
1 paket bacon, strimlas
1 gula lökar
3-5 dl köttbuljong eller rödvin
1 burk krossade tomater, gärna Mutti.
½ dl tomatpuré
1 msk hackad, färsk oregano eller 2 tsk torkad
1 pressad vitlöksklyfta
1/2-1 tsk chiliflingor
1 krm nymalen svartpeppar
1 krm chilipulver
1 tsk socker
Garnering: 
2 dl creme fraiche
2 dl riven ost, gärna lagrad
Tomater
Till pajdegen:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
100 g smör eller margarin
1 msk färskpressad citronsaft

Gör så här: 
1. Finns tid låt köttet koka i 1 timma med 1 liter vatten och 1 köttbuljong, innan stekningen. Då blir köttet extra mört och faller sönder…ljuvligt! Ett hett tips! Annars gå vidare till punkt 2, det funkar det också!
2. Skär köttet i tärningar och strimla baconet. Skala och hacka löken. Bryn kött, bacon och lök i en stor stekpanna på hög värme. Häll av fettet.
3. Tillsätt buljong, tomater med spad, tomatpuré, oregano, vitlök och chiliflingor. Krydda med svart- och chilipeppar samt socker. Låt det koka samman på medelstark värme utan lock tills såsen tjocknar, ca 20 minuter.
4. Till degen: Häll mjöl och salt i en matberedare och arbeta snabbt in det kalla matfettet Tillsätt citronsaften. Tryck ut degen i en ugnfast form, och förgrädda i 10 min, eller tills det fått fin färg på 200°C. 
5. Häll köttfyllningen i pajskalet. Blanda creme fraiche, och riven ost och tomaterna. Bred massan över köttfyllningen. Toppa med halverade cocktailtomater.  In i ugnen för gräddning på 225°C i 15 minuter, eller tills den fått fin färg.

Servera med en härlig sallad och ev. en brödbit.

2 reaktioner till “Kött från Årnäs + Paj = PICNIC!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: