Härlig onsdags frukost!

Jag älskar ju ägg som ni kanske förstått! En äggmacka på morgonen med kaviar är en riktigt höjdare. Vad är er bästa frukost? 
 Visst ni att…
• Ett ägg är sprängfyllt med näringsämnen, faktum är att den enda vitamin som saknas i ägg är C. Du får protein som bygger upp dina muskler och hela din kropp. Du får järn som är viktigt för blodets förmåga att transportera syre. Vitamin A är bra för synen, växten och kroppens försvar mot infektioner och sjukdomar. Du får vitamin D och kalcium som bygger upp skelettet, tänderna och gör dig stark. Vitamin B2 ( riboflavin) håller din hy fräsch och bidrar till kroppens immunförsvar. Och du får energi. Varje ägg du äter ger dig ca 80 kcal ( 340 kJ). Dessutom innehåller äggvitan vitamin E, selen och zink.
Hur vet man att ett ägg är färskt? Man kan testa hur färskt ett ägg är genom att lägga det i ett glas med vatten. Dagsfärska ägg ligger ner helt och hållet medan veckogamla ställer sej upp i vattnet. Om ägget flyter helt upp till ytan är det riktigt gammalt och bör inte ätas. När du väl knäcker ett ägg ser du direkt om det är färskt. Gulan ska vara hög, vitan klar, seg och tjock runt gulan och lite mer trögflytande mot kanterna.


Fakta hämtat från: http://www.vastanberget.se/Honsen/Fakta_agg.htm

En tanke på “Härlig onsdags frukost!”

  1. Jag äter gröt till frukost varje dag. Det sitter i ryggmärgen. Ändrar jag rutiner tar det för lång tid och då blir det knas. Men varierar lite vad jag har på med frukt och nötter. Men alltid kanel och linfrö! Mums!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: