Farmors specialitet!

Kom att tänka på min farmor och hennes olika bak- och matlagnings stunder! Jag hade turen som fick växa upp med henne som närmaste granne och alla hennes goda kakor och bröd. Det var något speciellt att komma in i hennes lilla, men otroligt gemytliga kök där det ständigt pågick bakning eller matlagning, om hon inte hade någon beställning på dukar som hon stickade vill säga;). Nåt alldeles särskilt var hennes ”Höga Berg”, som hon kallade de. En sort mjuk kaka inuti, men lite hårdare skal och med pärlsocker runtom. Jag blev lite full i skratt när jag läste receptet och såg att det gick lika bra med sur grädde som färsk… det är nog ett tecken på att här tog man minsann tillvara så allt. Här slängde man inget…;) Hon skulle nog tycka att jag inte är riktigt klok om hon fick se vad jag slängde i sophinken ;)


Farmors ”Höga Berg”
2 ägg
1 kaffekopp socker
100 gr smält smör
1 kaffekopp grädde (går bra med surgrädde) 
Mjöl tills degen blir fast ( ca 5-6 dl)
1 tsk bakpulver
1/2 tsk hjortronsalt
Gör så här: 
Sätt ugnen på 200°C. 
Blanda allt till en fast deg. Rulla runda bollar, ca 5 cm i diameter. Rullas i parlsocker, men låt botten vara utan pärlsocker. Lägg på en plåt och grädda i ugnen i 10-12 min, tills de fått fin färg!4 reaktioner till “Farmors specialitet!”

  1. Jag kommer ihåg när jag var liten och mormor hade sur grädde hemma, då bakade vi alltid mjuk pepparkaka. Det var nog inte samma syn på livsmedel förr va?? 🙂

  2. Är inte surgrädde förstadiet till gräddfil. Låter lite godare hihi.
    Min farmor var också en sån som alltid bakade och pysslade. Tyvärr gick hon bort när jag var mycket liten. Trevlig helg.

  3. Har nog aldrig hört talas om att använda sur grädde. Vi slänger iofs inte mycket mat i återvinningen, men sur grädde har vi aldrig kommit på tanken att använda…:)

    Ha en bra helg!

  4. Tack för receptet!
    Har nu mjuk pepparkaka och kringlor med sur grädde som ofta blir över, ja våfflor också så klart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: