Köttbit var längesedan…nu äntligen!

Gokväll på er!  Jag ligger utslagen på soffan efter att satt i mig världens största entrecote med gräddig potatisgratäng med massa Béarnaisesås. Lohmanns béarnaisesås med vitlök är absolut den bästa, tycker jag! Så nu är jag såååå otroligt mätt att jag orkar nada! Men en lördag behöver man knappast känna att det är en massa man ska göra heller för den delen ;) Tidigare idag när jag var och handlade, hade jag fått till en gedigen lista på massa spännande rätter som ska testas de kommande dagarna… Ner i korgen åkte också Kalvrygg, (det stod inte med på listan ska tilläggas) som jag inte har den blekaste aning om vad jag ska göra med;) Har aldrig tillagat kalv, så det bli en ny spännande utmaning. Kanske har ni något bra recept eller tips och idéer på vad jag ska göra med den? 
Men här kommer iallafall kvällens meny från ett hus med renoveringskaos, där köket är den enda del som ännu är orörd ;) Vilken tur för mig att jag får ha mitt lilla revir ifred…


Ha en fortsatt härlig lördagkväll!


Entrecoté med potatisgratäng och såser som tar dig till himlen och tillbaka!
4 personer
4 skivor entrecote, ca 150 gr vardera
salt och peppar
Rapsolja till stekning
Potatisgratäng
10 st potatisar
3-4 vitlöksklyftor
2 gula lökar
salt, peppar, socker
Gör så här:
Skala och skiva potatisen. Lögg i en form eller portionsformar. Skala och hacka den gula löken och vitlöken. Strö över potatisen. Salt, peppra och sockra lite. Lägg ett nytt lager med potatis, och fortsätt tills allt är använt. Häll till sist på grädden. In i ugnen 225°C i 50-60 min. Tills gratängen är härligt krämig. Känns den torr, häll på mer grädde. Det beror mycket på sort på potatisen, hur mycket den suger åt sig. 
Balsamicosås
4 tsk balsamvinäger
1/2 dl Kalvfond, Italy
2 tsk socker
1/2 dl grädde
Gör så här:
Låt alltsammans koka ihop under ett par minuter. Gudomligt god sås, som ger en ganska stark smak, men passar perfekt till en mjuk och härlig béarnaisesås från Lohmanns.
Lättstekta grönsaker
Paprika
Purjolök
Sockerärtor
Morötter
Gör så här:
Strimla alla grönsakerna och stek dem lätt i stekpanna med sockra. Låt de få lite färg. Klart att servera! 
Entrecote
Tillagning:
Salta och peppra och häll i rapsolja i en het stekpanna. Rapsolja för att det klarar en högre värme. Stek de i 1,5-2 min på vardera sida. Vid 1,5 minut på varje sida är den medium ungefär.

2 reaktioner till “Köttbit var längesedan…nu äntligen!”

  1. Hej Amanda!
    Börja med 3 dl, och häll på efterhand om det behövs mer. Det beror mkt på sort av potatis.
    Lycka till! Gourmetmorsan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: