Tårta i flera lass!

Måndag eftermiddag, och en ny vecka på intågande. Visst är det härligt! :D Själv har vi tagit en lugn förmiddag… vi bara myser här hemma. Snart tar vi fram tårtorna igen, då det vankas lite mer födelsedagsfirande, eftersom det faktiskt är idag den stora dagen egentligen är! Igår gjorde jag två tårtor, en för de större barnen (Choklad och passionsmoussetårta) och för de mindre… En kitkat och m&m-tårta. Båda blev otroligt uppskattade, så de kommer helt klart bakas flera gånger till här hemma. Choklad och passionsmoussetårtan hittade jag hos Helena, som i sin tur hittat den hos Camilla. Den såg så smarrig ut att jag bara var tvungen att testa, och det ångrar jag inte…vilken tårta 

Choklad- och passionsfruktsmoussetårta
15-20 bitar

Botten
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 ägg
2 dl vetemjöl

Mörk chokladmousse
200 g mörk choklad
2 gelatinblad
2 ägg
3 dl vispgrädde
Mjölkchokladmousse
200 g mjölkchoklad
2 ägg
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde
Passionsfruktsmousse
1 äggula
1/2 dl socker
1 tsk vanlijsocker
125 g mascarpone
2 msk koncentrerad exotisk juice
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde
Gelétäcke
3 passionsfrukter
2 dl utspädd tropisk juice
3 gelatinblad
Garnering
Passionsfrukt
Hallon
Citronmeliss
Physalis
Botten
Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner äggen, ett i taget, och därefter mjölet. Fäst ett smort smörpapper i en bakform med löstagbar kant (26 cm). Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt bottnen svalna.
Mörk chokladmousse
Smält den mörka chokladen i ett vattenbad. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och rör ned dem i den varma chokladen så att de smälter helt. Rör ned äggen, ett i taget. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden lätt, rör ut chokladen i del av grädden och vänd ner resten med stora, luftiga tag. Kläm fast overheadfilm i springformen för att förhöja kanten på formen (dela två OH-papper på mitten, tejpa ihop tre delar till en långsmal remsa och kläm fast den mellan tårtbotten och springkantsformen. OH-papper finns t.ex att köpa i bokaffärer och på Mediamarkt). Fördela moussen över den svala tårtbotten i ett jämntjockt lager. Ställ in i kylen.
Mjölkchokladmousse
Blötlägg gelatinbladen i fem minuter. Smält mjölkchokladen i ett vattenbad. Rör ner äggen, ett i taget. Smält gelatinbladen i micron (10 sek), rör ner gelatinet i chokladen. Låt svalna till rumstemperatur och vänd sedan ner den lättvispade grädden. Häll moussen på tårtan, ställ kallt igen.
Passionsfruktsmousse
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Vispa gulor, socker och vaniljsocker. Vispa ner mascarponen i äggsmeten. Värm juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ut gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Vispa ner juicen i äggsmeten. Vänd till sist ner den vispade grädden. Bred ut moussen över mjölkchokladmoussen. Ställ in i kylen igen.
Gelétäcke
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Späd den koncentrerade juicen något starkare än vad som står på förpackningen (jag brukar späda 1+3 istället för 1+4) Värm 1/2 dl av juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Häll i resten av juicen och rör om. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och häll juicen över fruktköttet, rör om (ta ev. bort långa gula trådar). Låt gelén svalna något innan den skedas över moussen (gelén kan hällas på efter ca 20-30 min).

Låt tårtan stelna i kyl minst 4 timmar före servering. (Det går bra att göra den ett par dagar före också)


Klicka här för en utskriftvänlig version!


Kitkat och m&m-tårta
10-12 bitar
5 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver
Garnering: Kitkat och m&m
Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Bröa en form med diametern 24 cm. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör de försiktigt ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda i ca 40 min. Lår svalna i formen. Stjälp upp på ett galler och låt kallna. Skär sedan kakan i tre delar. Det första lagret fyller man med vaniljkräm, de andra lagret med jordgubbssylt. Vispa grädde och bred runt tårtan. Spritsa en ring uppepå tårtan. Ställ kitkat runt och garnera med m&m uppepå.


Klicka här för en utskriftsvänlig version!8 reaktioner till “Tårta i flera lass!”

  1. vad ska oh-papper grejen vara till ? 😛 fattar verkligen inte…….eller bara jag som inte e så duktig på det här xD hehe vill verkligen försöka mig på denna tårtan ! men fattar inte det med Oh papper !!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: