Smarrig knaprig äppelpaj!Nu stundar det tider då våra trädgårdar fylls med frukt! Där vi bodde tidigare, fanns flera gamla äppelträd som gav rikligt med äpplen. Perfekt när det skulle bakas äppelpaj :) Ingen visste vilken sort det var, men goda var de iallafall, så jag kan lova ett det blev både en och två och massa pajer när vi bodde där. Nu har vi inga fruktträd över huvudtaget, vilket jag faktiskt saknar. Det enda jag INTE saknar är väl att behöva plocka bort all rutten fallfrukt som dinglar ner på marken ;)
Men det går ju att få fatt på frukt ändå, så det blev en härlig äppelpaj med hemmagjord vaniljsås, som blev så underbart knaprig och god! Yammie! Väl värd att testa. Slå till redan i helgen vet ja´ ;) Vad hittar ni på med all frukt som finns nu?


Knaprig äppelpaj med egengjord vaniljsås
1 pajform
6 äpplen, skalade och skurna i skivor
150 gr smält smör
3 dl havregryn
2 dl socker
0,5 dl sirap
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk mjölk
Gör så här:
Skala och skiva äpplena. Lägg i pajformen.
Smält smöret och blanda ner övriga ingredienser.
Bred smeten över äpplena och in i ugnen på 175°C i ca 30 min.


Egengjord vaniljsås
2 dl grädde, vispad
2 äggulor
2 msk florsocker
1-2 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Vispa grädden.
Blanda äggulor, florsocker, vaniljpulver för sig till en smet. 
Rör ner äggsmeten med grädden.
Sedan är det bara att servera… Fungerar bra att förvaras i kylskåp!

6 reaktioner till “Smarrig knaprig äppelpaj!”

 1. Tyvärr inga egna äppelträd så fick köpa mig lite svenska härliga äpple. Planerar att göra äppelpaj i helgen! Kanske ditt recept. Låter smarrigt!

 2. Hej ”Morsan”
  Har precis avslutat fika med grannarna som har tonvis med äpplen. O självfallet var jag tvungen att pröva detta recept. Jag är FRÄLST!
  Godaste äppelpaj jag smakat. Ovanligt med ett äppelpajs-recept utan kanel men såå himla god knäckig smak. Vart först lite konfunderad när den var mjuk på ytan när jag tog ut den ur ugnen men den stelnade snabbt när den väl svalnade.
  Det var förresten jag som mailade dig om moussetårta i juli. Det gick rent åt h-vete kan jag meddela. Man kan tydligen inte passera klumparna av gelatin och hoppas att tårtan håller ihop. jaja, smaken var det inget fel på men dom såg ut som lutande tornet i Pisa..
  Ha det gött!!

 3. Hej Emma!
  Attans att tårtan misslyckades… Bättre tur näst gång! Men det gick bättre med äppelpajen förstår jag 🙂 Visst är den god! Jag är också helt såld… Nu blir det till att ut och palla äpplen, för den här kommer bakas massor här hemma! Ha det gott och tack för din kommentar! Kram Gourmetmorsan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: