"Jag plockar smultron vid vägens kant och trär sen upp dem på strån…"

Smultronfrossa har vi här…Åh det är så härligt när man trär upp dem på tråd och njuter av dem alldeles solvarma ;) Många gånger har jag tänkt gör en smoothie, fast de hinner inte ens komma in i köket förrän de är slut… Visst är det konstigt?!?! ;)  Sonen går numera i landet och äter både röda och de som ännu inte hunnit mogna…så det blir inte så många kvar till oss andra… Så vi får hålla tillgodo med rabarber och jordgubbar istället! Så då passar det ju bra om jag bjuder er denna fredag på en smarrig och sommarsöt dessert ;)


Rabarber och jordgubbskompott med lemoncurd toppad med vitchokladmousse
8 personer
200 gr rabarber
2 krm vaniljpulver
1-1,5 dl socker  (smaka hur sött ni önskar)
15 jordgubbar, delade
Lemoncurd:
1 gelantinblad
3 äggulor
1 dl + 1 dl strösocker
1 citron, rivet skal och saft
100 gr smör
Chokladmousse:
1/2 gelantinblad
1,5 dl + 1 dl vispgrädde
100 gr vit choklad
2 msk Cointreau
Garnering:
Färska bär tex. jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär, vinbär m.m.
Gör så här:
Ansa rabarberna och skär i små tärningar. Lägg dem i kastrull och tillsätt vaniljpulver och socker. Låt puttra tillsammans i ca 5 minuter. Tillsätt jordgubbarna och låt allt kallna.
Lemoncurd:
Lägg gelantinblad i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa äggulorna och 1 dl socker pösigt. Koka upp 1 dl socker med citronsaft och skal och smör. Häll blandningen över äggpöset. Häll tillbaka i kastrullen och låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknat. Obs! Rör hela tiden, då det är lätt att bränna! Ta upp gelantinblad och låt det smälta i krämen. Låt kallna.
Chokladmousse:
Lägg gelantinblad i kallt vatten i ca 5 minuter. Koka upp 1,5 dl grädde. Hacka den vita chokladen och häll den i den kokande grädden. Rör tills chokladen smält. Tillsätt gelantinbladet och låt det smälta. Häll i 1 dl kall grädde och likör, och ställ kallt i ca 2 timmar. Därefter vispar man chokladmoussen fluffig med elvisp. Fördela rabarberna och jordgubbskompotten i glas. Fyll på med lemoncurd och vitchokladmousse och garnera med färska bär! Yammie, nu är det bara njuta av en god och härlig dessert!
2 reaktioner till “"Jag plockar smultron vid vägens kant och trär sen upp dem på strån…"”

  1. Jösses så smarrigt det lät!! Min syrra har massor av smultron i trädgården som hennes ungar springer runt och äter. Hinner inte heller göra något av dem. Gott med mellis direkt från trädgården!!!:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: