Trettondagsafton på tu man hand!

Ibland glöms de där traditionella rätterna bort! Eller så tycker man att de är lite för simpla och uttjatade. Men igår slog vi till på en klassisk räkcoktail, fast i ny tappning. Sallad med mandariner, tomater, avocado och massa annat gott. Som huvudrätt blev det torsk med potatisbakelse, som var ett trevligt inslag på tallriken. När lillkillen slumrat in så gott, hugg vi in på denna måltid, och vi hade en riktigt mysig trettondagsafton bara mannen och jag. Det var som förr när vi satt och spånande om framtiden och våra drömmar… Några drömmar slår in, andra inte…men det är bara roligt och viktigt, tror jag, att drömma lite ihop ibland ;)


Klassisk rökcoktail i ny tappning
Blandad sallad
Mandriner
Coktailtomater
Avocado
Koriander
Gurka
Toppa med räkor (Garna skalade för hand)…det smakar betydligt bättre än på burk. 
Ringla över Biggans Mango och currydressing

Potatisbakelse med torsk och vittvinsås med smak av senap
4 personer


4 Torskryggsfiléer
salt och peppar


Potatisbakelse:
4 bakelser
800 gr potaits, mjölig
1 pkt bacon
1 gul lök, finhackad
1 dl bladpersilja
1 dl parmesanost, finriven
3 msk kapris
3 msk smör
Salt och peppar
Vittvinsås med smak av senap:1,5 msk vitt vin
1 fiskbuljongtärning 
1 msk dijonsenap
3 dl grädde
Lättstekta grönsaker:
Strimlad Purjolök
Paprika


Gör så här:
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Skär baconet i mindre bitar och stek det knaprigt. Mosa potatisen med en gaffel, och tillsätt smöret, kapris, bladpersiljan, löken, parmesan. Smaka av med salt och peppar. Fyll en kopp och vänd den upp och ner eller ett ihåligt mått för att få rundlar.
Lägg dem på en plåt…in i ugnen, ca 175°C, några minuter. Under tiden bryner man torsken. Krydda den med salt och peppar. Stek den endast några minuter på varje sida. Passa så den inte blir torr. Gör under tiden såsen! Blanda alla ingredienserna till såsen och låt koka samman ett par minuter.  Önskar man såsen tjockare red den med maizena. Stek på purjolöken och aprikan lätt. Salta peppra, och så lite socker. Behöver bara ett par minuter.
Ta ut potatisen och lägg upp allt på ett fat tillsammans med fisken, grönsakerna och såsen…Toppa potatisbakelsen med ärtskott! Till det hela drack vi ett riktigt gott mousserat vin som heter Cono Sur. Passar perfekt till fisk och skaldjur. 80 kr på systembolaget.
Mer info om vinet finner du här!

5 reaktioner till “Trettondagsafton på tu man hand!”

  1. Så kul att läsa att ni provat detta vinet. På vår kyl hänger det en lapp om det för att påminna oss om att vi ska beställa det. Undrar om vi ska få tummarna loss någon gång…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: