Grytbröd, enkelt å så gott!Det är alldeles magiskt och vackert på kyrkogården vid Alla Helgons helg. En helg som man minns de bortgångna lite extra… En svensk högtid som man glömt bort lite på bekostnad av ”bus eller godis”-replikerna vid våra dörrar tycker jag. Idag har det verkligen varit en slappe-dag här hemma… förrutom lite bak förstås ;) För många herrans år sedan bakade min svärmor detta brödet, som jag i min tur fick ärva receptet till. Åh det är helt enormt gott!  Så nu ni ska ni ge er ut att leta upp den där lergrytan som ni har någonstans i era gömmor för den är minsann på väg tillbaka ;) Här kommer ett brödrecept där man använder just lergrytan…Lycka till!

Grytbröd
1 bröd
Lägg lergrytan i blöt i 1 timma.

50 gr jäst
5 dl ljummet vatten 37°C
0,5 dl olivolja
ca 14 dl ljus lantbrödsmjöl
2 tsk salt ev solrosfrön va 4 msk
1 dl sirap

Smula jästen och tillsätt fingervarmt vatten, så jästen löser sig. Tillsätt det övriga ingredienserna och låt det därefter jäsa i bunken i 1 timma. 
Knåda till en stor oval bulle och lägg i våt oljad lergryta.
Ställ lergrytan med lock på i kall ugn. Sätt därefter på ugnen på 200°C i ca 1 timma. Ta därefter ut brödet och låt det svalna i grytan.

Hmmmmm…… så gott!

4 reaktioner till “Grytbröd, enkelt å så gott!”

  1. WOW!!! Vad coolt!! Får nog köpa en lergryta. Känns verkligen som det är hett just nu. Många bloggar om recept i lergryta. Aldrig testat!!!

  2. Så fint ditt bröd blev! Jag har bara bakat i min lergryta en gång, men jag tror min är lite för stor. Visst brödet blev gott, men jag hade hoppats på ett fint bröd också 😉

  3. Här halkade jag in på ett bananskal, läste bloggen och tyckte den var supermysig 🙂 så ser jag att den är din Madeleine! Kul och inspirerande – kommer jag att följa! Ha det så gott! // lindie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: