Ryggbiff på grillen…Yammie!
Grillen har verkligen fått bekänna färg dessa dagar, då riktigt härlig sommarvärme har infunnit sig. Det är ju bara så härligt, eller hur? Men man börjar onekligen bli lite trött på det här med korv och hamburgare, som man snabbt och lätt kan slänga på grillen när man kommer hem från jobbet. Inte sagt att det inte är gott, men… Något som är otroligt gott är en riktigt härligt hängmörad ryggbiff, som man grillar och serverar på planka med diverse goda tillbehör! Den här rätten brädade alla restauranger i Varberg, måste jag nog skryta med…
Min mamma och pappa instämde då de blev inbjudna på denna grillkväll. Köttet kommer självklart från Årnäs kött, där jag vet att endast det bästa är gott nog :)
Här har de gedigna produkter, utan tillsatser, vilket gör att jag anser att de är de bästa produkterna som finns att tillgå. De kommer från lokala gårdar i och kring Varberg, vilket gör att man vet var det kommer ifrån. Att de också styckas av deras egen styckmästare, gör att jag vet att de är färska och inte farit kors och tvärs genom Sverige, för att till slut landa i köttdisken. Har ni inte testat deras produkter, tycker jag absolut ni ska göra det…för det är stor skillnad. Men tyvärr har ju inte alla Årnäs inpå knuten, men hör er för. För det finns säkert någon annan lokalproducent i närheten där just du bor. Det är viktigt att värna om det vi har i vår närhet, och framförallt att det är lokalproducerat. Tänker ni mycket på var ifrån köttet kommer när ni handlar?

Grillad ryggbiff med balsamico- och basilikaglaze på planka

4 skivor hängmörad ryggbiff
Olivolja
salt och peppar
Gör så här: Ringla olivolja på varje ryggbiff och salt a och peppra på båda sidorna.
Grilla över kolbädd i 4-8 minuter beroende på hur väl grillad man vill ha. Själv föredrar jag när kött är röd/rosa. Skär ett snitt, för att avgöra när just din köttbit är klar. Köttet bli väldigt segt om det grillas för länge.

Spritsat mos
Potatis ca 10 st
Mjölk

smör
salt och peppar
Nypa socker
2 äggulor
Gör så här:
Koka potatisen så det bli mjuka. Pressa den i potatispress och tillsätt en rejäl klick smör, mjölk efterhand, tills det blir mos. Smaka av med salt och peppar och lite socker. Till sist tillsätt äggulorna. Låt det svalna och spritsa moset runt kanterna på plankan. Moset kan du förbereda och göra innan och spritsa på plankorna och in i kylen, tills de ska in i ugnen.

Strimlad paprika, gul och röd
Sockerärtor
Tomathalva
Färdig beaniesås, jag rekommenderar Lohmanders beaniesås med vitlök (Supernice!), om man inte önskar göra egen.

Balsamico- och basilikaglaze
1,5 dl balsamico
3/4 dl socker
2-3 msk kalvfond, smaka av
10 hackade basilikablad
Gör så här: Låt allt koka upp och låt den få en ganska kraftig smak.
Tillsätt basilikan, och dra av från plattan.

Börja med att starta grillen, så det blir fin glöd. När du spritsat moset och lagt på en tomathalva på plankan, kan du sätta in den i ugnen på 225 grader. låt den stå inne tills den fått fin färg. Du kan köra flera plankor i ugnen samtidigt om du använder dig av varmluft. Under tiden som plankorna är i ugnen, strimlas paprika och balsamico- och basilika glazen kokas ihop. När plankan är fint gyllenbrun tas den ut, och i mitten lägger man på den strimlade paprikan och sockerärtorna. Ringla balsamico- och basilikaglazen och en klick beaniesås. Lägg den grillade ryggbiffen ovanpå grönsakerna, och ringla ytterligare lite av de två olika såserna. Sedan är det bara att servera… Smaklig spis!

Fin ryggbiff från Årnäs. Grillas 4-8 minuter beroende på glöd och hur väl man vill ha de grillade… Håll koll så det inte grillas för lönge bara, då blir de lätt sega istället.

Plankan innan köttet har kommit på!

Viola…klart att servera!

 

4 personer

3 reaktioner till “Ryggbiff på grillen…Yammie!”

  1. Hur gör du för att få ryggbiff gott? Hur fint kött jag än lagt pengarna på så tycker jag att just ryggbiffen är … seg 😦 Vad är tricket?

  2. Vad mycket fint du lagt upp de senaste dagarna! Jag tänker absolut på var köttet kommer ifrån, vi brukar handla kött av några bönder på södra Öland i deras lilla gårdsbutik, det kommer från glada kor som betat på alvaret och har haft havsutsikt (har bestämt mig för att de är extra glada på grund av det) och killarna hängmörar och styckar det själva. Det är en enorm skillnad i smak! Dessutom känns det mycket bättre att äta närproducerat kött.

  3. Hej Maria!
    Banka ut ryggbiffen, så trådarna frigörs i köttet frigörs, och stek eller grilla den varsamt, alltså inte för länge. Då tycker jag den blir saftig och god! Lycka till! Kram Gourmetmorsan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: