Härliga små hemmagjorda godbitar!Då var det fredag, och denna vecka har verkligen varit fullspäckad, så det ska bli härligt med helg! Fast det blir nog en intensiv helg den me´, men det får man ta… det vankas nämligen julbord, med vinbrudarna och deras grabbar! Så det är bara att börja ladda!;) Men innan dess väntas den en mysig fredagkväll, med IDOL-final!!!! Yeee! 
Och så här inför helgen bjuder jag på smarrigt julgodis, som jag snappat upp hos bland annat Matplatsen och Mumsfillibaba.


Överst på fatet ligger lakritskola, som har hamnat överst bland mina favoriter… Jösses så goda! 
Mellan: Skumtomtefudge
Längst ner: Rocky road i lite annan tappning


Lakritskola
Ca 40 stycken (det stod 60 i receptet men då får man göra bra små kolor..)


3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock och tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då. Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen (i micro eller vattenbad) och låt den svalna (är den för varm när man doppar kolan i så kan kolan smälta något). Skär eller klipp kolan i bitar.
Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.
Skumtomtefudge
ca 12 st skumtomtar


50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl socker
150 g vit choklad
Blanda i kastrull och smält alltihop (utom chokladen) på svag värme. När alltihop är en slät smet låt småkoka under omrörning i 10 minuter. Blanda i 150 g vit choklad och rör tills massan blivit blank. 
Ta av kastrullen från spisen och fortsätt rör tills massan blivit ljusare och svalnat lite. Häll upp i smord eller bakpapperklädd form ca 15 x 15 cm och låt stelna i kylen. Skär sedan i bitar!

Rocky road i ny tappning
300 g mörk choklad
1 påse dumlekola
1 påse juleskum
1,5 dl saltade cashewnötter eller jordnötter
Flingsalt
Smält choklad i vattenbad. Låt svalna något. Dela dumlekolorna på mitten och skumtomtarna i fyra delar. Blanda godis och nötter med den smälta chokladen. Häll ut blandningen i en bakplåtsklädd form eller på en bricka i ett ganska tjockt lager. Strö lite flingsalt ovanpå. Låt stelna i kylskåp. När kakan stelnat skär i lagom stora bitar.

Ha en härlig helg alla underbara bloggläsare! 

4 reaktioner till “Härliga små hemmagjorda godbitar!”

  1. Gott gottigott!! Lakritskolan är jag helt såld på (snart slut) men skumtomtarna är slut och den enda dumlekolan vi har är i dotterns julkalender så de andra recepten får jag vänta med till nästa år tyvärr 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: