Hemmagjord ravioli med lammfilé!

Svägerskan bjöd in mig och lille Vincent på en fredagsmys
kväll. Det är så, när man har män som reser. Men det postiva
är att de nästan alltid är borta samtidigt. Då slår vi våra påsar
ihop och denna kvällen skulle det tillverkas hemmagjord
pasta som fylldes med kantareller och smarrig lammfilé.
Åhhh det smälte i munnen…. Innan hade hon fixat med lite
tilltugg och Cava att släcka törsten med… Hon är verkligen
en underbar svägerska!

Tilltugg:
Seasamknäcke med pepparrotsost inlindat i parmaskinka
Knäcke med brie och sylt
Krustader med gtost och honung
Oliver, druvor
Dryck: Cava

Hemmagjord ravioli med kantarellfyllning


Hemmagjord ravioli
4 dl durumvete (något mer om du använder vanligt mjöl)
1 nypa salt
1 st ägg
1 msk olivolja
1 dl vatten

Kantarellfyllning
500 g kantareller
1 st mellanstor schalottenlök
4 msk smör
1 st stor nypa salt
2 dl grädde
1 msk portvin eller konjak
0.5 kruka persilja
vitpeppar

Spegel
2 dl grädde
2 msk kalvfond
1 msk port eller konjak
riven västerbotten


Gör så här:

  1. Ravioli: Häll upp mjölet i en skål eller bakbord. Gör ett litet ”hål” i mitten och knäck ett ägg i hålet. Tillsatt salt och börja knåda. Lättast är att bearbeta degen med handflatorna. Tillsätt därefter vatten, lite i taget. Vattenmängden beror på luft, vilket mjöl du använder. Degen skall vara slät och elastisk. Det är möjligt att du behöver tillsätta mer vatten och degen är för stel och torr. Lägg degen i en skål och täck med bakhandduk. Låt den vila i ca 30 minuter. Medan degen vilar kan du börja göra svampfyllingen
  2. Kantarellfyllning: Hacka charlottenlöken fint. Lägg i smör och stek löken i en stekpanna. Strax därefter lägger du i svampen. Stek tills allt vatten från svampen har dunstat. Salta. Tillsätt därefter grädde och portvin. Det skall inte bli rinnigt utan mer som en stuvning. Peppra med vitpeppar efter egen smak. Sist tillsätter du persiljan.
  3. Raviolikuddar: Dela degen i ca 5 delar. Har du en pastamaskin drar du först en bit genom det ”grövsta” läget i valsen, vik ihop och kör igenom några gånger. Minska lägena i pastamaskin alltefter de blivit tunnare. Ju tunnare du gör dem, desto godare blir det! Om du inte har pastamaskin går det lika bra med en kavel. Det tar bara lite längre tid. Du gör kuddarna precis så stora och i vilka former du vill. Tag en utkavlad ”bottenplatta” och gör ”öar” med kantarellfyllningen. Man kan göra kuddarna precis hur stora eller små, allt efter egen smak och tycke. Därefter lägger du på ett utkavlat ”tak”. Tryck till med fingrarna kring fyllningen så botten och toppen fästs ihop. Dela kuddarna med kniv eller ”sporre”. Låt vila i någon timme.
  4. Spegel: Tag grädde, fond och portvin och värm upp tills den sjuder i ca 15 minuter. Tillsätt peppar (och salt om fonden inte gett tillräckligt med saltsmak). Koka upp vatten, gärna i en stor och inte så hög kastrull. Salta vattnet. Lägg i kuddarna och låt dem koka i ca 5 minuter. Ta upp, låt rinna av.
  5. Upplägg: Gör en spegel av fonden. Lägg på 1 till 2 kuddar per person. Riv över västerbottenost – strö lite persilja över. Servera.

Min underbara svägerska

Vin: Cameleon (nr 6581) passar fint till lamm och nötkött.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: