Härlig morgon med Granola!

Onsdagmorgon, och långfrukost framför sig! Härligt ;)  Kan behövas efter en rivstart så här på veckan. Igår var det vinkväll med bästa brudarna hos Åsa! 


I helgen som gick gjorde jag Granola, och vad är nu det? Helt enkelt Müsli, om du hade frågat mig. En helgmüsli som jag sa till mannen här hemma… Detta innebär att den är lite mer söt, än vad vi vanligtvis äter. Åh med jordgubbar till är det rena rama lyxfrullen! När jag sökte på wikipedia, om ”Granola” stod det så här:

Granola är en frukost mat och snacks , populär i Nordamerika, som består av havregryn och nötter och honung , och ibland puffat ris , som oftast bakas tills de är knapriga. Under bakningsprocessen blandningen omröres för att bibehålla en lös, frukostflingor-typ konsistens. Torkad frukt , t ex russin och datum , ibland tillsätts.

Granola ofta äts i kombination med yoghurt , honung, jordgubbar och bananer och mjölk och / eller andra former av spannmål . Det kan också fungera som en toppning för olika typer av bakverk och / eller desserter . behövd stämning ] Granola, särskilt recept som innehåller linfrön , används ofta för att förbättra matsmältningen.

Förutom att fungera som mat till frukost och / eller snacks, är granola ofta äts av dem som är vandring , camping eller backpacking eftersom det är lätt, hög i kalorier, och lätt att förvara, dessa egenskaper gör att det liknar Trail Mix och müsli . Det är ofta kombineras till en bar form .


Idag tycks solen stråla från en klarblå himmel, så förhoppningsvis kanske man kan få lite bränna på näsan!

♥ Ha en ljuvlig onsdag


Granola
1/2 dl honung (går också bra med sirap)
1,5 dl flädersaft
1 liter havregryn, blanda gärna med andra gryn, ex. rågflingor
2 dl grovt hackade nötter (t ex hasselnätter, mandel, valnötter)
1 dl valfria blandade frön (t ex pumpa, solrosfrön)
1/2 dl kokos
75 gr smör
1 dl torkad frukt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret och honungen i en kastrull. Blanda ner flädersaften och ställ åt sidan. Blanda havregrun, nötter och frön på en plåt (djup) och rör runt så det blandas väl. Häll över honungssmöret. Rosta i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått fin färg. Rör om efter halva tiden. Låt svalna och blanda ner valfri torkad frukt och bär.


En kommentar Lägg till din

  1. Anonym skriver:

    Hej Madelene. Jag undrar om Du har ett bra recept på aioli, när jag gör det får jag den gärna lite besk. Det är ingen panik med det utan fira midsommar i lugn och ro.
    Önskar Dig en riktigt trevlig midsommar.
    Ät, drick och framförallt njut av livet.
    Kram Anki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s