Spansk tomatmarmelad!Som alla vet har vi inte riktigt nåt bra klimat för att odla av tomater här i Sverige på vintern. Men det har soliga Kanarieöarna som från november till juni förser oss här uppe på de nordliga bredgraderna med dessa underbara röda, goda tomater. Hur hade maten varit utan tomater? Ingen mustig och god köttfärssås utan tomater, inte heller tomatsås på pizzan, gazpacho är uteslutet och mycket mycket mer…
Visste ni att tomater består av 93% vatten, men också att den är full av vitaminer och mineraler. En stor tomat ger oss 1/3 av vårt dagsbehov av C-vitamin! Idag blev det en tomatmarmelad som verkligen tog mig, och flera med storm! Var väl allt lite skeptisk innan jag bestämde mig, men en roligt och god marmelad, som man kan ha till många olika rätter. Antingen på härligt nybakta scones, eller som chutney till en grillad kycklingfilé… ja det är bara fantasin som sätter stopp! Titta gärna in på Tomatprat för att få mer tips och info om just tomater! 


Tomatmarmelad 
1 kg kvisttomater, gärna från kanarieöarna för den goda smakens skull
250 gr syltsocker
1-1,5 dl honung, beroende på sötma
1 vaniljstång
2 stjärnanis
2 g saffran
Apelsinskal, cest från 1/2 apelsin
Ev. 2 gelantinblad
Gör så här:
Dela tomaterna i klyftor. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Sjud försiktigt tomaterna tillsammans med socker, honung, vanilj, stjärnanis tills tomaterna är mjuka. Låt gärna småputtra länge för att reducera vätskan och öka smakerna. Önskar man en liten fastare marmelad. Lägg två gelantinblad i vatten, så de blir mjuka. Krama ur och tillsätt de precis när allt kokat klart. Låt det smälta i den heta tomatblandningen. Avsluta med att tillsätta saffran, apelsincest och häll upp på syltburkar. Sätt in i kylen! Förvara i väl rengjorda glasburkar för längre hållbarhet.Nybakta scones med stark lagrad ost och som toppas med tomatmarmelad…Det ni´;) 

Sconesrecept hittar ni här!

En tanke på “Spansk tomatmarmelad!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: